Scandinavian Renault Meeting 2019
Helgen 28-30 juni har vi på Romme Alpin besök av Scandinavian Renault Meeting. Det blir ett fullspäckat program då Renaultentusiaster från hela Norden besöker oss.
Läs mer om eventet www.scandinavianrenaultmeeting.com/en/
Aktuellt program för dagarna här
Årets skidinspiratör
I samband med SLAO:s (Svenska skidanläggningars organisation) årsmöte den 21 maj delades ett antal priser ut till svenska anläggningar, personligheter och insatser.
Vi på Romme Alpin är mycket stolta att att priset till Årets Skidinspiratör gick till vår skidskoleansvarige Karolina Carlsdotter. Priset tilldelas en individ eller grupp som på ett innovativt sätt medverkat till att sprida skidgläjde, skapa friktionsfri semester och vinna nya gäster.
Motiveringen:
Som mångårig skidinstruktör och examensordförande för svensk skidskoleutbildning sitter ”pepp” i ryggmärgen på Karolina Carlsdotter. Senaste året har varit makalöst – när hon inte coachat demoteamet på Interski i Bulgarien har hon ordnat tjejläger i Fjätervålen, ansvarat för SLAO:s skidskolegrupp och fortsatt lyfta Rommes skidskola till nya höjder. I allt Karolina tar sig för märks samma noggrannhet, erfarenhet och kärlek till skidåkningen, liksom hennes önskan att fler ska smittas av samma passion.
Vi är såklart mycket stolta - och du, tveka inte att boka en lektion hos oss i vinter. Onlinebokningen för säsongen 2019/202 är nu öppen!
Välkommen!
Tack för säsongen 2018/2019
Tusen tack till alla våra gäster som besökt oss under denna säsong. Vilken vinter det blev. Hoppas att du njutit lika mycket som vi.
Tack för all feedback via mail, sociala medier och gästundersökningar och alla personliga möten. Det ni skriver till oss är så viktigt och hjälper oss att utvecklas.
Än en gång - tack och ha en skön sommar!
Vi närmar oss säsongsavslutning
Oj vad denna säsong har gått fort. Det känns som om vi nyss öppnade. Nåväl, vi har en lång och härlig vecka till framför oss innan vi kör säsongens sista skiddag den 7 april. Visst känner man våren i luften men i backarna är det fortfarande full vinter. Alla nedfarter är öppna och nu när prognoserna ger oss minusgrader på nätterna igen så kommer morgnarna att bli magiska.
Nästa lördag, den 6 april, kommer vi att bjuda på festligheter. På Cafeéts uteservering kommer vi hela dagen att spela musik, ha småpyssel, godisregn och livemusik med trubadur Markus. Dessutom kommer vi att gömma 10 guldkuvert på berget som du har i uppdrag att finna. Hittar du ett kuvert har du vunnit ett fint pris, till exempel ett SkiPass, säsongskort, en hjälm, stavar eller något annat. Denna tävling får du inte missa! Som avslutning på dagen kör vi ett stort godisregn.
Passa på att njut av bra åkning och passa på att boka en natt eller flera i vår Ski Lodgen. Vi har nu släppt säsongens sista singelnätter.
Rea i skidshopen
Nu har vi haft ett par riktigt fina dagar i backarna med mycket solsken och skön åkning! Framöver ser det ut som att det fina vädret ska fortsätta och dessutom ge oss någon minusgrad på nätterna som fryser ihop underlaget.
Med knappt 2,5 vecka kvar av säsongen kan vi tipsa dig att besöka skidshopen som har upp till - 50 % på allt från strumpor, underställ, överdragsbyxor och jackor med mera. Du kan göra riktigt fina fynd! Dessutom ger vi upp till -20% rabatt på våra skidor och pjäxor i testbutiken.
Kom gärna in och fråga personalen om just din drömutrustning och teståk innan du slår till! Varmt välkommen till oss på Romme Alpin. Vi håller öppet dagligen kl. 9.00-16.00 till och med den 7 april.
Interski i Bulgarien
Just nu befinner sig vår skidskoleansvarige, Karolina Carlsdotter samt skidläraren Elin Blomquist nere i Pamporov, Bulgarien för att representera Sverige under Interski.
Interski är en stor kongress för alla världens snösportledare (alla discipliner). Var fjärde år samlas man under en intensiv vecka för att utbyta erfarenheter. Varje land kommer med ett team som presenterar hur de jobbar med utbildningar i sina respektive land. Detta visar man i form av föredrag, workshops på snö samt uppvisning på skidor, snowboard och telemark. Karolina är sedan ett antal år tillbaka huvudcoach för det svenska demoteamet /svenska skidlärarlandslaget.
Om du blir nyfiken kan du följa dem här via facebook:
https://www.facebook.com/Snowsportsweden/
eller
https://www.snowsportsweden.com
Skidtest lördag och söndag
Om du är sugen på att testa nya skidor och kanske göra ett fynd ska du besöka skidshopen och dess testbutik i helgen. Mellan kl 9.00-15.00 kör de gratis skidtest lördag och söndag. Det enda du behöver ha med dig är din legitimation.
Självklart kommer det finnas bra erbjudande på både nya skidor samt testskidor! Om du är i behov av nya pjäxor så finns det även sådana för testkörning.
Välkommen!
(Vår)VINTER!
Vilka veckor vi har haft, riktig våråkning i februari (!). Kanske lite galet, men ganska skönt att känna hur solen värmer. Nu är dock vintern tillbaka. Både igår och idag har det snöat och bäddat in omgivningen i fluffigt vitt. Riktigt härligt! Det ser även ut som att mer snö är på väg och även minusgraderna.
Nu när den här nysnön får binda ihop sig med den "gamla" snön får vi ett kanonbra underlag. Det är alltså läge för riktigt, riktigt bra åkning! Vi håller öppet dagligen kl. 9.00-16.00 ändra fram till och med den 7 april så det finns gott om tid att boka in ett besök.
Sportlovstider
Det är redan dags för sportlovsveckor och vi hälsar alla våra gäster varmt välkomna. Vilken start det blev - strålande sol och några få minusgrader. Vi hoppas att det håller i sig resterande veckor.
Några bra sportlovstips:
1. Förboka din utrustning via rommealpin.se. På så vis är den klart att hämtas direkt när du kommer hit. Vid ankomst gå till våra FÖRBOKAT- dörrar och ha med ditt bokningsnummer. Du kan förboka fram till kl. 06.00 på din ankomstdag.
2. Kom i tid! Uthyrningen och skidshopen öppnar redan kl. 08.00 på morgonen. Hämta din förbokade utrustning tidigt så kommer du ut i backen snabbt. Passa även på att ät en god frukost i Cafeét.
3. Förboka ditt SkiPass på vår hemsida eller i MITT ROMME-appen. Då kan du gå direkt till liften!
4. Ät din lunch lite tidigare…eller håll dig och ät lite senare. Runt 12.00 vill de flesta äta, så vill du ha en lugnare matstund, vänta lite eller håll ut😉 Runt lunchtid är det dessutom lite lugnare i backen.
Ha det fint i backarna!
(Bilden visar den nya 6-Stols Expressliften Götes Express och backarna Götes Brant, Lenas Svarta samt Brömses.)
Redan februari!
Måste bara få dela med mig av några bilder från i onsdags då solen helt plötsligt kikade fram och gav oss en fantastisk dag. Det är så vackert med all den gnistrande snön. Dessutom är det sådant fint underlag.
Vi har haft, och enligt prognosen kommer det några till kalla dagar så kom ihåg att klä dig efter väder. Undvik vattenbaserade krämer i ansiktet och håll koll på dina vänners ansikten så att det inte blir förfrysningsskador. En balaklava kan värma skönt. Vi har sådana till förtsäljning i vår skidshop.
Annars tycker jag att du ska passa på att komma hit och åka och njuta. Det är som sagt riktigt bra - och prickar du in en dag med solsken kommer du dessutom att känna att solen börjar värma på kinderna. Vi är redan inne i februari. Tiden går fort.
Vilka dagar på bergen
Just nu är det SÅ fint i backarna. Allt är öppet och underlaget är optimalt, lite lagom hårt, men greppigt. Gårdagens och dagens snöfall har även förvandlat bergen till ett riktigt drömlandskap.
Under veckodagarna är det just nu väldigt lugnt i backarna. Antar att många är tillbaka på jobbet efter en lång ledighet runt jul- och nyår. Detta ger dock er som har möjlighet att komma och åka helt fantastiska möjligheter. Du kan åka i stort sett så mycket du vill. Enligt appen MITT ROMME har en person som mest hunnit med 85 åk på en dag! Verkligen imponerande! De benen måste vara riktigt starka;)
Du vet väl om att du varje vecka kan se en snörapport från bergen. Den aktuella, samt mycket mer rörliga bilder från vår anläggning finns i vårt filmgalleri.
Vi önskar dig fina dagar!
Nu är allt öppet.
Ja, alla 33 nedfarter och 13 liftar är nu öppna. Väldigt roligt att kunna ge det beskedet så här tidigt på säsongen. Att bergen nu dessutom badar i vitt efter snöfallet för några dagar sedan gör det inte sämre - det är så vackert.
Just nu är det några lugnare veckor vi har framför oss, så vill du ha backarna för dig själv är det nu du ska ta en av de där vardagarna ledigt!
Vill passa på att påminna om att värmestugan, uthyrningen och skidshopen öppnar redan kl. 8:00 på morgonen, så kom i tid och var redo i liftkön kl. 9:00. Det är något speciellt med att få vara den som är först i backen.
Lenas Svarta
Nu har vi haft vår andra premiär för säsongen så vi tog de första åken i den nya backen Lenas Svarta - en helt underbar backe om ni fråga mig. Så skön att göra stora och skärande svängar i. Känns verkligen som att Brömses, Götes Express och nu Lenas Svarta är riktiga guldkorn. Testa, om du inte redan gjort det.
Till mångas förtjusning har vi även öppnat den övre delen av Calles Kurvor/Juniorparken - så nu är hela parken öppen. Hoppa, trixa och har roligt, men kom ihåg visa hänsyn och ta det lugnt.
Som det ser ut nu står det inte på förrän samtliga 33 backar är öppna. Någon gång i mitten av nästa vecka är det klart, såvida det inte händer något oförutsett. Känns verkligen bra att öppna allt så här tidigt på säsongen!
Nu önskar vi dig en fin Trettonhelg!
Två premiärer!
Nu har vi öppnat den nya backen Brömses och vår nya 6-stols Expresslift Götes Express. Vi vet att det är många som längtat efter dessa nyheter och vi hoppas att ni är lika nöjda som de första åkarna för dagen var. Nu hoppas vi även att den andra nya backen Lenas Svarta snart kan öppna.
Glädjande är att vi nu är klara med årets snösprutning. Nu arbetar vi för fullt med att schakta ut all den snö som är lagd. Fler och fler backar kommer att öppnar allt eftersom vi blir klara. Den senaste informationen hittar du alltid i vår pistrapport.
Nu är säsongen igång!
Det är så härligt att ha gäster ute i backarna igen! Vi hade en fin premiär i torsdags och nu har vi alltså öppet dagligen fram till och med den 7 april.
Vi har massor med snö och flertalet av backarna är färdigsprutade, där väntar nu bara schaktning och pistning innan de kan öppnas. Vi står nu även inför några dagar med kallare väder så vi hoppas faktiskt att kunna spruta den sista snön för att sedan vara klara.
Alla våra restauranger är öppna, likaså skidshop och uthyrning. De har massor med fina nyheter i shopen så passa på att inhandla en julklapp till dig själv eller någon annan. Ett annat bra presenttips är våra presentkort.
Nu har vi även släppt den nya MITT ROMME appen. I dagsläget går den att ladda ned från Google Play för Androidtelefoner. Iphone är lanserad i Appstore, men inväntar godkännande från Apple innan den kan börja att användas. Vi hoppas såklart att det inte ska ta allt för lång tid.
På torsdag är det premiär
Åtta öppna nedfarter och åtta liftar är vad vi erbjuder nu på torsdagens premiär. Vi har den senaste tiden haft några dagar med bra kyla som hjälpt oss göra mycket snö och mer minusgrader ser ut att vara på ingång. Att vi nu dessutom fått cirka 10 cm nysnö ramar in allt så fint. Det är magiskt på bergen!
Just nu arbetar våra pistmaskinsförare med att schakta ut all snö i våra pister och man ser att det händer saker varje dag. Väldigt roligt att se hur allt växer fram.
Detta är vad som öppnar på torsdag:
BACKAR (8st)
Åkes Dröm
Esset
Nordpassagen (parts of)
Gruvvägen
Prästslingan
Reyiers Fall
Lätta Löpet
Lisas Hage
Premiären
LIFTAR (8st)
Solklinten Express
Syd Express
Tvillingarna
Korta Knapparna
Premiären 1&2
1 st långt skidband (90m)
1st kort skidband (30m)
Bilden är tagen idag från toppen av Solklinten med utsikt över Våffelstugan på Snöberget.
Vi öppnar redan den 20 december!
Nu står det klart att vi kommer att öppna Romme Alpin redan nästa torsdag, den 20 december! Vi har under november/december kunnat tillverka mycket snö och med den kommande helgens kyla ser läget inför jul- och nyårshelgen mycket bra ut.
Vilka backar och liftar som kommer att öppna på premiärdagen kommer vi att uppdatera i vår pistrapport här på hemsidan och i våra sociala medier. Som vanligt kommer vi sedan successivt att öppna mer och mer.
Våra stjärnor
Igår samlade vi över 500 personer som i vinter kommer att välkomna dig till Romme Alpin i liften, på parkeringen, i Gästservice, i hyran, i våra restauranger eller på berget. Vilket härligt gäng!
Lagom till samlingen kröp även minusgraderna ned så att vi kunde köra igång snösystemet igen. Nu susar det över bergen och det blir allt vitare. Vi hoppas att du längtar lika mycket efter säsongen som vi.
Vi närmar oss...
Snöfabriken är igång!
Gynnsamma temperaturer har gjort att vi har kunnat köra snösystemet till och från i en veckas tid. Idag var det magiskt fint med solskenet och all snö som yrde omkring.
Starten har gått riktigt bra och vi har gjort mycket snö för att vara så här tidigt på säsongen! Den 21 december öppnar vi - hoppas du längtar lika mycket som vi!
Julbord med både traditionella och moderna smaker
Julskinka och annat kallskuret, Janssons frestelse, köttbullar, korvar, lax, sallader, ostar, röror, och ett stort dessertbord med godis, kakor och en spännande Xanté pannacotta. Vårt julbord på Toppstugan har verkligen något för alla smaker.
Visste du förresten att vi i år har en alldeles egen julmust!
Det är en härlig tid vi har framför oss. Ute i backarna går snösystemet för fullt och skapar stora snöhögar. Det känns att säsongen närmar sig!
Skidshopen öppen på lördag.
Vår populära begagnatförsäljning drog igång förra helgen. Nu på lördag öppnar vi skidshopen igen. Vi har fyllt på med mer kläder, hjälmar och vantar och det finns ett begränsat sortiment av begagnat kvar.
Vi välkomnar även alla som vill köpa eller byta sina Trip-Trapp-Trull paket.
BEGAGNAT:
Skidor nybörjare:
Längder 150, 160, 170, 180cm.
Pjäxor nybörjare: stl, 24, 25, 26, 35, 36, 37, 42,43, 46, 47, 48, 49, 50.
Skidor medel: 174 och 180cm.
Pjäxor medel: stl, 35, 36, 44, 45, 46, 47.
Skidor avancerad: 163-176 cm.
Pjäxor avancerad: 35, 36, 37, 42, 43, 47, 48.
NYA PJÄXOR (Fjolårets kollektion)
Avancerad: stl, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 49, 50.
I märkena Salomon, Atomic, Lange.
KLÄDER (Fjolårets kollektion)
Scott : Scal jacka och byxor. Tröjor.
Salomon: Jackor, täckbyxor, byxor, tröjor.
J Linderberg: Jackor, täckbyxor, byxor, tröjor.
Handskar: Hestra
Hjälmar: Giro, Scott, Cebe.
Strumpor: Seger
Aclima underställ.
Snart dags för julbordspremiär
På fredag den 23 november börjar vi att servera våra omtyckta julbord uppe i Toppstugan på Solklinten. Våra kockar har de senaste veckorna förberett, provsmakat och skapat sååå mycket god mat. Allt från de traditionella rätterna till mer lätta och moderna smaker.
I år vill vi även rekommendera dig att smaka vår egna Romme Alpin julmust.
Färden till och från Toppstugan görs i våra röda bandvagnar. Kvällen börjar med glögg i Ski Lodgen.
Uppdatera utrustningen? Begagnatförsäljning till helgen
Är det dags att uppdatera utrustningen inför vintern? Vi kan rekommendera vår begagnat försäljning då vi säljer ut tidigare använd utrustning till bra pris.
Lördagen den 17 november startar vi vår begagnatförsäljning. Från kl 07.00 är du välkommen att hämta din nummerlapp. Vi håller öppet shopen kl. 09.00-15.00.
Från och med denna dag kan du även köpa/byta in Tripp-Trapp-Trull. Dock rekommenderar vi dig att göra detta bytet/köp nästkommande lördag eller senare då vi kommer att ha utrustning till dessa paket.
Begagnatförsäljningen kommer att innefatta:
Skidor:
Nybörjare
Medel
Avancerade
Junior
Barn
Pjäxor:
Nybörjare
Medel
Avancerade
Junior
Barn
Priserna kommer att variera från 400 kr och uppåt på skidor och pjäxor från 350 kr.
Notera att det inte kommer att finnas:
Stavar, Hjälmar. Snowboards (Nybörjare & avancerade), Snowboardboots, Snowblades
Shopen kommer från den 17 november att hålla öppet lördagar kl. 09.00-15.00 fram tills ord. säsongsöppning.
Gratis barnskidskola i Kungsträdgården 10-11 november
Helgen den 10-11 november står Romme Alpin värd för gratis barnskidskola i Kungsträdgården, Stockholm. Under Wintershow bjuder vi alla barn mellan 4-9 år att åka skidor med vår duktiga skidskola i vår skidbacke, på riktig snö!
Naturligtvis har vi även med oss utrustning att låna, dock ett begränsat antal och storlekar.
Varje hel- och halvtimme startar en ny grupp. Det är först till kvarn som gäller. Förutom skidskola presenterar vi årets nyheter och bjuder på glögg och pepparkakor.
Hoppas vi ses i Stockholm, Kungsträdgården 10-11 november.
Lördag kl 10.00-17.00
Söndag kl. 10.00-16.00
Så här bygger vi nedfarter.
Fallinje, variation, upplevelse och korrekt inramning är några av de kriterier som ligger till grund för Romme Alpins nedfarter. När vi öppnar säsongen 2018/2019 kommer det vara 33 nedfarter tillgängliga. Men hur gör man då när man bygger en backe?
I flera månader går Bo Funcke, VD Romme Alpin, upp och ned i den tilltänkta nedfarten. Med i bagaget finns diverse snitslar i olika färger, mätinstrument och en av de många detaljerade orienteringskartorna Bo dagligen arbetar med.
- Jag lägger ned mycket mycket tid på en ny nedfart. Processen börjar i tanken några år innan jag ens börjar rita en potentiell backskiss. Det är många delar att ta hänsyn till. Till exempel vilken svårighetsgrad vill jag att backen ska ha i förhållande till vilken möjlighet berget ger. När jag kommit till skisstadiet ritar jag olika förslag på nedfarter med hänsyn tagen till kartans höjdkurvor, stenar och bäckar. Det viktigaste är att hitta fallinjen så att backen kan erbjuda en bekväm och jämn åkning. Det kan lätt göras på en karta men i verkligheten är det annorlunda. Det är först när jag kommer upp på berget och börjar promenera runt i skogen som jag med säkerhet kan avgöra om det går att anlägga en nedfart där jag planerat den.
Som gammal orienterare rör sig Bo obehindrat i skogen. Han läser med enkelhet av kartorna för att kunna applicera det i verkligheten. Ett inledande drag i skapandet av en nedfart är att markera ut mitten av backen, det vill säga centrumlinjen. Med hjälp av rödvita snitslar knyts en markering upp i träden ungefär var 15e meter. Därefter ska nedfartens ytterkant på vardera sida snitslas.
- När centrumlinjen är markerad och troligtvis justerad ett antal gånger börjar jag att mäta ut den tilltänkta bredden för nedfarten. Då kan jag upptäcka att det inte går att åka som jag planerat, och jag får justera mina mått. Det viktigaste är att jag hela tiden följer fallinjen, för att undvika skapandet av en nedfart som ligger i skrå. Jag är även väldigt noggrann med är att välja ”rätt” träd vid ytterkanten av nedfarten. De bästa träden är yviga granar med grenar ända ned. De minskar olycksrisken och ger en trevligare inramning än raka tallar.
Bos promenerande och snitslande pågår i flera månader. Justering efter justering. Drygt 300 snitslar blir det per nedfart om man räknar med de båda ytterkanterna, centrumlinjen och alla träddungar.
- Ibland kan våra gäster tro att vi glömt bort att avverka ett antal träd, men alla våra 260 dungar här på Romme Alpin är välplanerade och finns av en anledning. Finns det träddungar i nedfarterna så måste våra gäster ”tänka till”. Det går inte att åka hur fort som helst utan farten måste anpassas. Dessutom ger dungarna en ytterligare dimension i åkupplevelsen.
Bo poängterar vid ett flertal gånger vikten av att skapa upplevelser, att nedfarterna både är spännande och intressanta. Dalstationen ska till exempel inte kunna ses från toppen och en ny vy ska uppenbara sig bakom varje krön eller dunge. Åkningen skall kunna växla jämt från sida till sida utan problem och i vissa fall ska man även kunna byta nedfart utan att behöva ”skråaa”.
- Fallinjen är många gånger inte rak och då måste nedfarterna av naturliga skäl svängas. Jag har även lagt mycket tid på att kurva nedfarterna för att jag vill att vår anläggning ska vara så utformad. Ett val och en inspiration jag plockat från USA där jag själv åkt mycket skidor och där jag tycker att många anläggningar lyckats skapa skidupplevelser, vilket är mitt mål här på Romme Alpin. Du inte ska behöva åka i någon nedfart mer än en gång under en dag, utan det ska alltid finnas nya nedfarter att välja på och upptäcka.
Att bygga nedfarter utifrån Bos alla kriterier tar som du kanske förstått tid. När alla snitslar sitter där de ska, börjar avverkningarbetet där allt material tas till vara. Stockar och ris blir till bränsle medan stubbar, rötter och sten utgör fyllnadsmaterial. Eftersom terrängen är otillgänglig går det inte att leverera exempelvis matjord eller annat byggnadsmaterial, utan nedfarterna skapas av det material naturen ger. Vid detta skede har det gått närmare fem år sedan de första strecken ritades på kartan av Bo.
När markberedningsarbetet börjar bli klart ska sedan samtliga rör till snökanonsystemet dras, diken för vattenavrinning grävas och eventuella dalstationer och liftstolpar sättas på plats. Därefter börjar det bli dags att vänta på kyla och snö.
- Det är en mycket lång process att bygga en nedfart. Det skulle säkert kunna gå att göra det snabbare med all dagens moderna teknik, men jag tycker det här arbetet är roligt och spännande. Jag trivs i skogen och är mycket tacksam över att jag har möjligheten.
Temperaturen sjunker.
Nu sjunker temperaturen och vi har plockat fram isskrapan för att skrapa bilrutan ett par mornar. Uppe i norra Dalarna och Norrland ser man redan rapporter om snö...och ja, det närmar sig.
Ute i våra backar fräser då och då snösystemet som testkörs, snökanonerna börjar att resas och nedfarterna klipps. Det är med andra ord full förberedelse. Från och med den 1 november är vi redo att spruta snö om temperaturen sjunker under -4.
På andra avdelningar här på Romme Alpin är det också full aktivitet. Till exempel städas och förbereds alla gästrum i Ski Lodgen, i köket planeras menyer och i skidverkstaden testkörs den nya sliproboten "Crystal Magic". Alla pisttavlor ligger under uppdatering då vi i år har en ny 6-stols Expresslift och två nya svarta nedfarter att presentera.
Vi är dessutom uppe i de två sista veckorna av årets rekrytering. Så är du sugen att arbete en säsong hos oss är det dags att skicka in ansökan. All information om våra tjänster finns här.
Årets begagnatförsäljning
Är det dags att uppdatera utrustningen inför vintern? Vi kan rekommendera vår begagnat försäljning då vi säljer ut tidigare använd utrustning till bra pris.
Lördagen den 17 november startar vi vår begagnatförsäljning. Från kl 07.00 är du välkommen att hämta din nummerlapp. Vi håller öppet shopen kl. 09.00-15.00.
Från och med denna dag kan du även köpa/byta in Tripp-Trapp-Trull. Dock rekommenderar vi dig att göra detta bytet/köp nästkommande lördag eller senare då vi kommer att ha utrustning till dessa paket.
Begagnatförsäljningen kommer att innefatta:
Skidor:
Nybörjare
Medel
Avancerade
Junior
Barn
Pjäxor:
Nybörjare
Medel
Avancerade
Junior
Barn
Priserna kommer att variera från 400kr och uppåt på skidor och pjäxor från 350kr.
Notera att det inte kommer att finnas:
Stavar, Hjälmar. Snowboards (Nybörjare & avancerade), Snowboardboots, Snowblades
Shopen kommer från den 17 november att hålla öppet lördagar kl. 09.00-15.00 fram tills ord. säsongsöppning.
Hur bygger man en backe?
Fallinje, variation, upplevelse och korrekt inramning är några av de kriterier som ligger till grund för Romme Alpins nedfarter. När vi öppnar säsongen 2018/2019 kommer det vara 33 nedfarter tillgängliga. Men hur gör man då när man bygger en backe?
I flera månader går Bo Funcke, VD Romme Alpin, upp och ned i den tilltänkta nedfarten. Med i bagaget finns diverse snitslar i olika färger, mätinstrument och en av de många detaljerade orienteringskartorna Bo dagligen arbetar med.
- Jag lägger ned mycket mycket tid på en ny nedfart. Processen börjar i tanken några år innan jag ens börjar rita en potentiell backskiss. Det är många delar att ta hänsyn till. Till exempel vilken svårighetsgrad vill jag att backen ska ha i förhållande till vilken möjlighet berget ger. När jag kommit till skisstadiet ritar jag olika förslag på nedfarter med hänsyn tagen till kartans höjdkurvor, stenar och bäckar. Det viktigaste är att hitta fallinjen så att backen kan erbjuda en bekväm och jämn åkning. Det kan lätt göras på en karta men i verkligheten är det annorlunda. Det är först när jag kommer upp på berget och börjar promenera runt i skogen som jag med säkerhet kan avgöra om det går att anlägga en nedfart där jag planerat den.
Som gammal orienterare rör sig Bo obehindrat i skogen. Han läser med enkelhet av kartorna för att kunna applicera det i verkligheten. Ett inledande drag i skapandet av en nedfart är att markera ut mitten av backen, det vill säga centrumlinjen. Med hjälp av rödvita snitslar knyts en markering upp i träden ungefär var 15e meter. Därefter ska nedfartens ytterkant på vardera sida snitslas.
- När centrumlinjen är markerad och troligtvis justerad ett antal gånger börjar jag att mäta ut den tilltänkta bredden för nedfarten. Då kan jag upptäcka att det inte går att åka som jag planerat, och jag får justera mina mått. Det viktigaste är att jag hela tiden följer fallinjen, för att undvika skapandet av en nedfart som ligger i skrå. Jag är även väldigt noggrann med är att välja ”rätt” träd vid ytterkanten av nedfarten. De bästa träden är yviga granar med grenar ända ned. De minskar olycksrisken och ger en trevligare inramning än raka tallar.
Bos promenerande och snitslande pågår i flera månader. Justering efter justering. Drygt 300 snitslar blir det per nedfart om man räknar med de båda ytterkanterna, centrumlinjen och alla träddungar.
- Ibland kan våra gäster tro att vi glömt bort att avverka ett antal träd, men alla våra 260 dungar här på Romme Alpin är välplanerade och finns av en anledning. Finns det träddungar i nedfarterna så måste våra gäster ”tänka till”. Det går inte att åka hur fort som helst utan farten måste anpassas. Dessutom ger dungarna en ytterligare dimension i åkupplevelsen.
Bo poängterar vid ett flertal gånger vikten av att skapa upplevelser, att nedfarterna både är spännande och intressanta. Dalstationen ska till exempel inte kunna ses från toppen och en ny vy ska uppenbara sig bakom varje krön eller dunge. Åkningen skall kunna växla jämt från sida till sida utan problem och i vissa fall ska man även kunna byta nedfart utan att behöva ”skråaa”.
- Fallinjen är många gånger inte rak och då måste nedfarterna av naturliga skäl svängas. Jag har även lagt mycket tid på att kurva nedfarterna för att jag vill att vår anläggning ska vara så utformad. Ett val och en inspiration jag plockat från USA där jag själv åkt mycket skidor och där jag tycker att många anläggningar lyckats skapa skidupplevelser, vilket är mitt mål här på Romme Alpin. Du inte ska behöva åka i någon nedfart mer än en gång under en dag, utan det ska alltid finnas nya nedfarter att välja på och upptäcka.
Att bygga nedfarter utifrån Bos alla kriterier tar som du kanske förstått tid. När alla snitslar sitter där de ska, börjar avverkningarbetet där allt material tas till vara. Stockar och ris blir till bränsle medan stubbar, rötter och sten utgör fyllnadsmaterial. Eftersom terrängen är otillgänglig går det inte att leverera exempelvis matjord eller annat byggnadsmaterial, utan nedfarterna skapas av det material naturen ger. Vid detta skede har det gått närmare fem år sedan de första strecken ritades på kartan av Bo.
När markberedningsarbetet börjar bli klart ska sedan samtliga rör till snökanonsystemet dras, diken för vattenavrinning grävas och eventuella dalstationer och liftstolpar sättas på plats. Därefter börjar det bli dags att vänta på kyla och snö.
- Det är en mycket lång process att bygga en nedfart. Det skulle säkert kunna gå att göra det snabbare med all dagens moderna teknik, men jag tycker det här arbetet är roligt och spännande. Jag trivs i skogen och är mycket tacksam över att jag har möjligheten.
Vi bygger vidare på våra nyheter.
Här kommer en uppdatering från berget som tidigare utlovats. Arbetet går fort framåt och i dagarna har den gamla 2-stolsliften börjat att monterats ned. Uppe på Solklintens topp börjar den nya toppstationen ta plats och den nya samlingspunkten ta form.
Kika gärna på filmen och lyssna till vår vd Bo Funcke som berättar om arbetets framfart.
Önskar dig en fortsatt fin sommar!
Nya pistkartan
Som du säkert redan vet så bygger vi ju för fullt två nya backar och en ny lift. Just nu håller vi på att montera ned den gamla tvåstolsliften. Det är sådant här vi gör på sommaren - härligt va?!
Här är en kik på hur den nya pistkartan kommer att se ut. Vi hoppas att även inom kort att kunna ge en liten rapport från arbetet på berget. Ha det fortsatt gott i värmen.
Våra nya nedfarter börjar ta form
Nu under sommaren arbetar vi för fullt med att färdigställa de två nya nedfarterna intill Götes Brant. Direkt när vi stängde avverkades den sista skogen och sedan dess har markarbete med grävmaskin pågått för att skapa ett fint underlag i backarna. Vi har även monterat rör till snösystemet som skall finnas i de båda nedfarterna. Skönt och varmt jobbväder har vi också haft!
Det kommer bli så himla bra nästa säsong. Vi längtar redan efter att testa den nya liften och de nya nedfarterna. Inom kort kommer vi att öppna vår nya onlinebokning - då är det bara att direkt boka kommande vinters bästa skidupplevelse.
Nya rommealpin.se
Vi har så här lite lagom efter säsongsavslutningen bytt utseende. Eller, vi har väl egentligen försökt att fortsätta vara vi, fast i en nyare och förhoppningsvis bättre förpackning mot dig som gäst.
Vi hoppas att vår nya hemsida och bokning skall ge dig all den information du behöver för att kunna boka din bästa vinterupplevelse hos oss.
Som du kanske märkt är det bara den nya hemsidan som nu är släppt, men inom ett par veckor kommer vi även att släppa den nya onlinebokningen och kommande vinters alla produkter.
Dock är priserna för Ski Lodgen satt för nästa såsong så vill du redan nu boka boende så går det bra genom att maila till alpin@rommealpin.se eller att ringa 0243-79 58 00.
Väl mött!